FOMO – fear of missing out

FOMO, ett alldeles nytt uttryck som i alla fall jag ej hört om förut. FOMO är en förkortning av Fear of Missing Out. Kort och gott kan man sammanfatta det som en rädsla eller ångest över att missa något. Boken Hjärnbalans av Katarina Gospic tar bland annat upp denna nya typ av rädsla och ångest som ofta kan förknippas med mobiltelefoner samt sociala medier överlag.

 

 

Idag är vi uppkopplade jämt och ständigt. Genom att öppna upp instagram eller facebook ser vi genast vad våra vänner eller bekanta gör. Vi ser dessutom vad minst halva världen håller på med också. Detta kan orsaka ångest över att man själv eventuellt kommer missa nått, eller ja det är ju oundvikligt att göra allt. Vi kan få ångest över att vi eventuellt kommer gå miste om nått riktigt roligt eller häftigt. Denna rädsla har dock alltid funnits enligt Katarina Gospic, men den har blivit allt mera närvarande i och med att vi idag enklare ser vad andra håller på och vad som händer i andra människors liv.

Jag själv har fallit i denna rädsla allt för många gånger, ångesten har kommit över mig efter ett av mina alldeles för många besök på Instagram. Allt börjar med att jag ser en bild på någon, vän eller någon kändis, och inser att här sitter jag hemma. Här börjar jämförandet och ångesten väcks till liv. “Värst” av allt är ju om man själv stannat hemma på grund av någon orsak och sedan ser någon lägga upp en bild från platsen där man själv först tänkt vara med på.

Fear of Missing out, ja det finns. Allt för ofta har jag känt detta, bara på grund av min eviga behov att kolla upp instagram. Att jag valt bort nått av en god orsak som till exempel kvalitetstid med mannen eller vila, ja det glöms bort så lätt då ångesten kickar in. Detta har jag börjat jobba på, och idag känns det verkligen bättre. Jag har helt enkelt börjat acceptera att jag kan, vill, orkar eller hinner inte med allt. Jag behöver vila för att orka, därför väljer jag att avstå från nått.

 

 

Vad skall man göra om denna FOMO trots allt börja krypa sig på en ? Själv försöker jag tänka från den positiva sidan först. Vad är det positiva med att jag stannade hemma med min man? Jo, jag får kvalitetstid med honom och vi hinner umgås för att stärka relationen. Och samtidigt får jag vila mig. Att även fundera vad är ens prioriteringar hjälper mycket. Mina prioriteringar är ofta vila, tid med mig själv och tid med nära. Ett mera radikalt sätt att  lindra detta är att helt enkelt försöka avstå från sociala medier eller i alla fall minska antal besök.

PS. Kan verkligen rekommendera boken av Katarina Gospic.

Har du hört om FOMO förut?

Dela inlägget
6

4 comments / Add your comment below

    1. Rekommenderas verkligen! Så nyttig och man börjar verkligen tänka i andra banor kring sin användning av sociala medier och annat.

  1. Har aldrig hört talas om FOMO förut. Men jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Det är hemskt egentligen hur många timmar totalt man är inne på sociala medier.

    1. Ja begreppet är ganska okänt, men man kan verkligen känna igen sig i det. Skönt att veta att flera än jag känner så. Och ja, hemskt att tänka efter hur mycket tid det går åt…

Leave a Reply