En alldeles vanlig dadelkaka utan vitt socker

 

Julen närmar sig med stormsteg vilket betyder att det är dags att baka en massa gott. Älskar själv att experimentera med “nyttigare” alternativ eller ja, alternativ med mindre vitt socker. Ogillar ordet nyttigt egentligen, för den kan verkligen ha olika betydelser för olika personer. Så jag väljer helt enkelt bara att kalla denna godingen till dadelkakan utan vitt socker. Under julen slinker det ner kanske extra mycket socker, så ifall det går att dra ner på det en del är det super tycker jag.

 

 

En dadelkaka är en riktig klassiker. Denna bakades alltid hemma i mitt barndomshem till jul. Denna variant som jag delar med mig här är en uppdaterad variant, med helt enkelt bara sötning från dadlarna själva. Sötningen från dadlarna räcker till mer än väl. Men om du vill ha det en aning sötare kan du tillsätta till exempel en halv deciliter kokossocker i skedet då du smälter smöret.

Detta behöver du:

 • 300 gram färska dadlar, urkärnade
 • 2,5 dl kaffe
 • 200 gram smält smör
 • 1 dl turkisk yoghurt
 • 2 ägg
 • 3 dl mandelmjöl
 • 1,5 dl potatismjöl
 • 1 msk äkta kanel
 • 1 tsk kardemumma
 • 2 tsk bikarbonat
 • ca 100 gram mörk choklad, hackad

Koka upp dadlarna med kaffet tills dadlarna börjat bli riktigt mjuka. Mixa gärna för att få till en slät smet. Tillsätt smöret och låt det smälta. Dra av från plattan och blanda sedan de torra ingredienserna för sig. Tillsätt yoghurt och äggen i dadelsmeten. Blanda till sist ner de torra ingredienserna med dadelsmeten. Tillsätt chokladen. Smörj en form och häll ner smeten i formen. Grädda i ca 35-50 minuter i 180 grader, detta helt beroende på din ugn.

 

 

 

Detta är en av mina favorit “torrkakor”, så god till en kopp kaffe. Och chokladen gör att kakan blir en aning lyxigare. Kan varmt rekommendera den, även om du har fördomar mot lite mera gammaldags recept.

Dela inlägget
4

8 comments / Add your comment below

 1. Haha alltså hur trött får man vara? Jag läste ordet dubbelhaka och bah”vilket härligt namn hon har döpt kakan till och så bah nej det står ju dadelkaka” Jag fick mig ett gott skratt iaf för mig själv! Underbart att du delar med dig av detta recept som är lite nyttigare och god ser den ut att vara också 🙂

 2. Jag gillar inte ens dadlar men den här kakan fick det att vattnas i min mun haha 😂 den såg iaf riktigt god ut! önskar jag var en mer bakperson än vad jag är 😊

 3. Dadelkaka, aldrig hört talas om! 🙈 toppen ju att den inte innehåller vitt socker, då kan man äta den med gott samvete 😍

 4. Vilken spännande kaka! Jag har aldrig vetat vad man kan göra med dadlar. Jag bakar sällan, men den här kakan skulle jag vilja göra!😃

Leave a Reply