Att tro eller inte tro

Att tro är ett så tabubelagt ämne tycker jag. Det är inte ofta folk vågar visa vad de tror på och att de lever för nått större. Jag tror detta är mycket på grund av att man så enkelt blir stämplad som en människa som inte har nån intellektuell kunskap och att människan helt enkelt inte kan vara “klok” i och med att denne tror.

Jag tror. Jag tror på att det finns en högre makt, och att det är Gud. Jag tror på att Jesus verkligen dog för våra synder och att vi en dag får komma hem. Jag har ett hopp. Men jag accepterar även dem som inte tror, det gör jag verkligen. Vilket gör att jag förväntar mig att bli accepterad så som jag är, det vill säga som en troende kristen. Men ofta får man höra eller läsa hur “dumt” det är att tro. Att acceptera någons tro eller att en individ helt enkelt inte tror, borde vara en självklarhet anser jag!

Att tro ger mig så mycket, att tro på att nån verkligen har en plan för mig ger mig så mycket. Jag tror att jag är gjord för att uppfylla ett syfte som redan länge sen blivit bestämd. Än vet jag kanske inte exakt vad det är, men jag vet att Han vet. Och det är mitt sätt att vara, det här är jag. Jag hoppas jag ändå blir accepterad, för jag accepterar dig ifall du inte tror. Jag tycker det är så oerhört viktigt att acceptera en som man är, och inte se ner på någon oberoende på vad denne tror på eller inte tror på. Att vara öppen, att vara accepterande och att vara kärleksfull det är allt som jag begär. 

 

Dela inlägget
12

36 comments / Add your comment below

 1. Det finns ju några ämnen som vi i Sverige inte talar öppet om så ofta och det är vad vi röstar på, religionstillhörlighet och psykisk ohälsa. Varför har jag ingen aning om.
  Jag tror på något men vad vet jag inte så jag kan inte säga att jag tillhör den eller den men jag tror på …..

  1. Ja så är det i Finland med. Samma sakerna är här hos osa med relativt tabubelagda. Synd på ett sätt. Ha det fint

  1. Tack för din kommentar och åsikt. Roligt om du håller med. Acceptans är sä viktigt oberoende vad. Ha det fint.

  1. Exakt så tänker jag med. Och undrar varför det är så svårt för vissa att acceptera en om man råkar tro på nått. Ha en underbar vecka.

  1. Exakt så, alla får helt enkelt tro vad de vill. Det är ju det religionsfrihet står för. Hoppas du också får en fin dag.

 2. Jag tror på en högre makt, men jag tror inta att Gud finns. Om det inte är den högre makten de har valt att kalla för Gud. Har Jesus funnits? Ja kanske, men jag tror inte att han kunde gå på vatten. Dog han för våra synder? Varför skulle han gjort det? Vi fanns inte då.
  Lite om mina tankar om det.
  Ha en bra dag!

  1. Tack för din kommentar. Jesus har verkligen funnits, det finns även flera historiska bevis på det. Bara söka upp böcker på bibblan eller googla dig fram. Och jag tror verkligen han dog för våra synder så vi ska få förlåtelse. Du och jag kanske ej fanns då, men våra förfäder fanns. Och människor var dom då med. Ha dog för människans skull. Men detta är då min åsikt och hur jag tänker.

 3. Man får ju generellt tro på vad man vill, att det finns något. Det är tråkigt att många inte kan acceptera det, för vill inte påstå att det är “dumt” att ha en tro, det kan vara som ett “hopp” för många andra, att det finns något att tro på. 🙂

  1. Ja så fint att man får det. Men tyvärr finns det ju alltid sånna som verkligen inte accepterar.

 4. Självklart får man tro på vad man vill så länge de inte skadar en själv eller andra.
  Jag älskar dock att diskutera fenomenet på en generell nivå. För att förstå hur någon kan tro på något jag som realist inte tror på 🙂

  1. Ja exakt så. Alla får tro som dom vill. Fint om du är öppen och vill förstå och är villig att diskutera. Alltid guld värt att vara öppen och nyfiken.

  1. Så fint. Och härligt då du tagit med dig det från barndomen. Tror precis som du, att Han finns där då man behöver. Och även då man inte tror sig behöva honom. Kram på dig.

 5. Man ska få tro på vad man vill & samtidigt bli accepterad. Jag tror inte på nånting, vet faktiskt inte varför & känner inte för att grubbla i det heller 😊

  1. Ja så ska man. SÅ viktigt med acceptans. Alla får göra precis som dom vill kram på dig.

 6. Jag håller med dig, ens åsikt bör respekteras oavsett om man tror eller inte. Själv tror jag inte på något, men tycker (så klart) att alla har rätt att bli accepterade oavsett. Så länge man inte pushar sin åsikt på andra eller att den på annat sätt drabbar andra så ska det ju inte spela någon roll.

  1. Roligt att du håller med, att respektera är så viktigt. Tack för din kommentar Therese!

 7. Åh intressant inlägg! Det här är så roligt att fundera på och prata om. Man skulle kunna prata om det i timmar. Hoppas du får en bra dag 🙂 // Petra Elisabeth

  1. Tack Petra, roligt att du gillade inlägget. Ja det är verkligen intressant att fundera på saker som detta.

 8. Vi alla får faktiskt tro på vad vi vill av vilken anledning vi vill😊 Det är upp till var och en. Det är de som försöker tvinga andra att tro som dom själva som jag tycker är fel ute.

 9. Fint skrivet . Man ska tro på det man vill så långe man inte tvingar någon att den personeb måste tro på samma sak . Själv tror jag inte på högre makter , religioner osv . Det räcker att jag lever här o nu och att man mår bra o tro på sej själv . Men störst av allt är kärleken 💕

  1. Tack Michelle. Ja det ska man. Så sant det du skriver. Fint om du kommit till en insikt på vad du tror. Ja kärleken är verkligen störst, det kan jag hålla med om, precis så står det även i 1 Korinthierbrevet 13:13. Fint så.

 10. Verkligen så bra inlägg vännen! Viktigt att alla respekterar varandras tro 🌸 Jag tror också, är muslim sedan många år tillbaka ☺️

  1. Åh tack så mycket vännen. Ja verkligen, respekt är så viktigt här i livet. Roligt att du hittat det du vill tro på.

  1. Tack Ellen, roligt att höra att du gillade inlägget. Ja precis, alla ska få tro som dom vill utan att behöva strida.

 11. Vad insiktsfullt du skriver, Harriet. Och vilken fin blogg du har!

  Jag har alltid varit troende, men med åren har min tro blivit mycket mer ödmjuk och mycket mindre svartvit. Min viktigaste insikt de senaste åren har varit att olikheter (till exempel tro och religion) människor emellan inte är farligt eller ett hot mot mig, utan snarare något jag kan ta enormt mycket lärdom av. Jag skrev ett inlägg om det som du gärna får läsa om du känner för det (https://www.mindyjoy.net/blog/2017/12/10/ditt-du-r-inte-ett-hot-mot-mig).

  Allt gott till dig!

  1. Åh tack så mycket Mindy, roligt att höra att texten intresserade och medförde något insiktsfullt. Så sant du skriver, olikheter är inte ett hot. Bara fint med att människor är olika, man kanske lär sig nått nytt på grund av det också. Ska absolut kolla in inlägget! Allt gott till dig med, kram.

Leave a Reply